Veelgestelde vragen

Hoe word ik Wijkheld?
Als je het inschrijfformulier op deze website hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een bevestigingsmail. Wanneer je deze bevestigd hebt kun je inloggen met de door jou ingevoerde inloggegevens. Daarna kun je kinderen en volwassenen aan je account toevoegen en materiaal bestellen. Je kunt je inschrijven vanaf het jaar dat je 18 jaar (of ouder) bent geworden.
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen meedoen?
Kinderen in groep 3 tot en met groep 8 mogen meedoen en verdienen er een zakcentje mee. Dat is de leeftijd van 5 tot ongeveer 11 jaar.
Welk materiaal is er beschikbaar?
We hebben voor de Wijkhelden speciale outfits samengesteld. Die bestaan uit: een reflecterend veiligheidshesje, een knijper, een zakhouder (ring) voor de volwassenen en een emmer voor de meisjes en jongens.
Kan ik ook zonder kinderen zwerfafval opruimen?
Als je na het inschrijven geen kinderen aan je account toevoegt ben je geregistreerd als vrijwilliger.
Kan ik ook met een groep volwassenen zwerfafval opruimen?
Na het voltooien van je inschrijving kun je ook ‘collega-vrijwilligers’ toevoegen en een team vormen. Zij kunnen zich ook zelfstandig inschrijven.
Zijn volwassenen ook verplicht looprondes en zakken te registreren?
Nee, die verplichting geldt alleen voor teams met kinderen. Vergeet echter niet om minimaal 1 keer per jaar in te loggen. In verband met de privacywetgeving wordt je automatisch uitgeschreven als je langer dan 12 maanden niet hebt ingelogd.
Mogen kinderen ook alleen zwerfafval opruimen?
Nee, vanwege de veiligheid moeten kinderen altijd begeleid worden door minimaal één ouder.
Hoeveel kinderen mogen er in mijn team?
Dit is onbeperkt. Wel geldt dat er per vijf kinderen een begeleider is ingeschreven. Een team met vijftien kinderen heeft dus minimaal twee hulpbegeleiders.
Hoe krijg ik materiaal om mee op te ruimen?
Als je bent ingelogd kun je vanuit jouw eigen account materiaal bestellen. Het materiaal wordt op jouw adres afgeleverd of je kunt het zelf ophalen. Dit is per gemeente verschillend. Kijk hiervoor bij jouw gemeente.
Hoe vaak en waar moet ik lopen?
Daarin laten we iedereen vrij. Wel adviseren we om met kinderen regelmatig een uurtje te lopen. Bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag om de week. Je kunt je loopronde starten vanuit huis en zo je eigen buurt schoonhouden. Maar je kunt ook naar een plek gaan waarvan je weet dat er veel zwerfafval ligt. Wel moet je binnen jouw gemeente blijven.
Krijgen kinderen voor iedere gelopen ronde een zakcentje?
Nee, kinderen krijgen maximaal een keer de beloning per week. Ook als je twee gelopen rondes in een week opgeeft wordt er toch maar één keer uitbetaald. De week loopt van maandag tot en met zondag.
Hoe krijgen kinderen hun beloning?
Wanneer je een ronde gelopen hebt, moet je die registreren in je account. Dit kan eenvoudig door de datum op te geven en aan te vinken welke kinderen uit jouw team er die datum meegelopen hebben. Ook moet je het aantal zakken registreren. Binnen de eerste 2 weken van iedere opvolgende kalendermaand vinden de uitbetalingen plaats. De looprondes van bijvoorbeeld de maand april worden dus voor het einde van de eerste helft van mei overgemaakt, op het bij ons bekende rekeningnummer van de (hoofd)begeleider. Het is dus belangrijk om uiterlijk aan het einde van iedere maand de looprondes te registreren. Het is nog beter om dit na iedere loopronde te doen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Mocht je door omstandigheden (vakantie of ziekte etc.) er een keer niet aan zijn toegekomen, dan verschuift de uitbetaling automatisch naar de eerste week van de opvolgende maand. In verband met de zomervakantie worden de looprondes van juli en augustus bij elkaar opgeteld en in de eerste helft van september uitbetaald.
Waarom doet mijn gemeente niet mee?
Ontbreekt de gemeente waarin jij woont? Dan doen ze helaas (nog) niet mee met Wijkhelden. Misschien verstrekt jouw gemeente een andere manier om zwerfafval op te ruimen? Informeer hiervoor bij jouw gemeente. En wijs ze gerust op Wijkhelden als inspiratie.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op, we helpen je graag verder.