Veelgestelde vragen

Hoe word ik Wijkheld?
Als je het inschrijfformulier op deze website hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een bevestigingsmail. Wanneer je deze bevestigd hebt kun je inloggen met de door jou ingevoerde inloggegevens. Daarna kun je kinderen en volwassenen aan je account toevoegen en materiaal bestellen. Je kunt je inschrijven vanaf het jaar dat je 18 jaar (of ouder) bent geworden.
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen meedoen?
Kinderen in groep 3 tot en met groep 8 mogen meedoen en verdienen er een zakcentje mee. Dat is de leeftijd van 5 tot ongeveer 11 jaar.
Welk materiaal is er beschikbaar?
We hebben voor de Wijkhelden speciale outfits samengesteld. Die bestaan uit: een reflecterend veiligheidshesje, een knijper en een emmer voor de meisjes en jongens.
Kan ik ook zonder kinderen zwerfafval opruimen?
Als je na het inschrijven geen kinderen aan je account toevoegt ben je geregistreerd als vrijwilliger.
Kan ik ook met een groep volwassenen zwerfafval opruimen?
Na het voltooien van je inschrijving kun je ook ‘collega-vrijwilligers’ toevoegen en een team vormen. Zij kunnen zich ook zelfstandig inschrijven.
Zijn volwassenen ook verplicht looprondes en zakken te registreren?
Nee, die verplichting geldt alleen voor teams met kinderen. Vergeet echter niet om minimaal 1 keer per jaar in te loggen. In verband met de privacywetgeving wordt je automatisch uitgeschreven als je langer dan 12 maanden niet hebt ingelogd.
Mogen kinderen ook alleen zwerfafval opruimen?
Nee, vanwege de veiligheid moeten kinderen altijd begeleid worden door minimaal één ouder.
Hoeveel kinderen mogen er in mijn team?
Dit is onbeperkt. Wel geldt dat er per vijf kinderen een begeleider is ingeschreven. Een team met vijftien kinderen heeft dus minimaal twee hulpbegeleiders.
Hoe krijg ik materiaal om mee op te ruimen?
Als je bent ingelogd kun je vanuit jouw eigen account materiaal bestellen. Het materiaal wordt op jouw adres afgeleverd of je kunt het zelf ophalen. Dit is per gemeente verschillend. Kijk hiervoor bij jouw gemeente.
Hoe vaak en waar moet ik lopen?
Daarin laten we iedereen vrij. Wel adviseren we om met kinderen regelmatig een uurtje te lopen. Bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag om de week. Je kunt je loopronde starten vanuit huis en zo je eigen buurt schoonhouden. Maar je kunt ook naar een plek gaan waarvan je weet dat er veel zwerfafval ligt. Wel moet je binnen jouw gemeente blijven.
Krijgen kinderen voor iedere gelopen ronde een zakcentje?
Nee, kinderen krijgen maximaal een keer de beloning per week. Ook als je twee gelopen rondes in een week opgeeft wordt er toch maar één keer uitbetaald. De week loopt van maandag tot en met zondag.
Hoe krijgen kinderen hun beloning?
Wanneer je een ronde gelopen hebt, kun je deze registreren in je account onder looprondes. Dit kan eenvoudig door de datum op te geven en aan te vinken welke kinderen uit jouw team er die datum meegelopen hebben. Ook moet je het aantal zakken registreren. Looprondes kunnen tot en met de tweede zondag van de opvolgende maand worden geregistreerd. In de tweede helft van de opvolgende maand wordt de loopronde vergoeding overgeschreven naar het bij ons bekende rekeningnummer (IBAN) van de begeleider. De ‘extra’ dagen in de opvolgende maand om te registreren, hebben we ingevoerd omdat door ziekte, of een vakantie, het er wel eens bij in kan schieten. Heel belangrijk: als je na de tweede zondag van de opvolgende maand een loopronde niet geregistreerd hebt vervalt het recht op vergoeding. Het meest verstandige is dan ook om direct na iedere loopronde te registreren. Zo weet je zeker dat je altijd op tijd bent.
Wat doe ik met de ingezamelde zak(ken)?
Dat verschilt per gemeente. Kijk bij jouw gemeente op de pagina ‘bestellen en ophalen’.
Waarom doet mijn gemeente niet mee?
Ontbreekt de gemeente waarin jij woont? Dan doen ze helaas (nog) niet mee met Wijkhelden. Misschien verstrekt jouw gemeente een andere manier om zwerfafval op te ruimen? Informeer hiervoor bij jouw gemeente. En wijs ze gerust op Wijkhelden als inspiratie.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op, we helpen je graag verder.