Het succes van Wijkhelden

Zwerfafval is een groot maatschappelijk probleem. Gemeenten doen hard hun best om het probleem aan te pakken, maar structurele oplossingen zijn niet eenvoudig te vinden. Eenmalige acties kosten meestal veel energie en vaak hebben ze iemand nodig die de kar trekt. Er is een andere kijk nodig op het zwerfafvalprobleem. Daarom zijn er: de Wijkhelden!

Gemotiveerde kinderen

De Wijkhelden zijn kinderen en volwassenen die graag elke week een opruimronde lopen in hun buurt. Op die manier zorgen ze voor een schonere en opgeruimdere leefomgeving. Wijkhelden is het enige project dat met name de kinderen volop gemotiveerd weet te houden, dankzij de wekelijkse beloning die zij krijgen. Uit onderzoek blijkt dat die beloning belangrijk is: in een test waarbij de beloning lager was, daalde direct het aantal opruimmomenten.

floepertjeafbeeldingfloepertjefloepertjefloepertje
afbeeldingfloepertjefloepertjefloepertje

De cijfers spreken voor zich

De Wijkhelden zijn een ongekend succes, allereerst in de gemeenten in en rondom Nijmegen. Het aantal actieve teams is in 2016 van 617 actieve Wijkhelden naar 1079 in 2016. In 2017 zet de groei door tot ruim 1700, mede door de komst van de gemeenten Elburg, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. In 2018 schieten de Wijkhelden door het ‘plafond’ van 2000 enthousiaste deelnemers. En we hebben het hier over actieve Wijkhelden die structureel de buurt intrekken in de strijd tegen het zwerfafval.

Leerervaring

Jong en oud trekken gezamenlijk, elke week, de buurten en de wijken in. Dat levert een schonere en dus prettige leefomgeving op. Het geeft de kinderen ook iets mee. Ze leren over zwerfafval, ze leren hoe ze zelf positief kunnen bijdragen aan hun omgeving, en ze voelen zich gewaardeerd door bijvoorbeeld buurtgenoten. Buurtgenoten die op hun beurt ook weer ‘schoner’ gedrag vertonen. Immers, je gooit toch geen zwerfafval op straat als je net je buurtgenoten hebt zien opruimen?

Kinderen én hun ouders

Kinderen zijn snel enthousiast over de Wijkhelden. Ze willen graag meedoen en op een leuke manier hun steentje bijdragen. De ouders zijn in het proces ook erg belangrijk. Zij moeten de kar trekken. Om hen enthousiast te krijgen, zorgen we ervoor dat zij zich gehoord, gefaciliteerd en gewaardeerd voelen. Dan verandert de inspanning die zij moeten leveren in een zinvolle en plezierige vorm van ontspanning.

  • Gehoord: een persoonlijke en goed geoliede web-applicatie
  • Gefaciliteerd: materiaalverstrekking, eenvoudig looprondes declareren, stipte betaling looprondes, afspraak = afspraak.
  • Gewaardeerd: eindejaarsgeschenk, positieve aandacht buurtbewoners, politiek en pers.

Meedoen aan dit succesvolle project? Kijk bij informatie voor gemeenten.