Voor meisjes en jongens

Onder begeleiding van een volwassene worden jonge Wijkhelden zich al vroeg bewust van de gevolgen van zwerfafval. Ze leren hoe ze actief en betrokken bij de samenleving kunnen zijn.

Beloning

Jonge Wijkhelden (groep 3 tot en met 8) ontvangen ook een beloning voor hun werk. Zij krijgen van de gemeente een zakcentje voor het opruimen van zwerfafval in hun buurt. Daarvoor moeten zij wel ingeschreven staan als Wijkheld. De hoogte van de beloning kan per gemeente verschillen. Meer informatie staat op de pagina van jouw gemeente, te vinden op de pagina met deelnemende gemeenten.

floepertjeafbeeldingfloepertjefloepertjefloepertje
afbeeldingfloepertjefloepertjefloepertje

Besteding

Er zijn teams die het geld sparen en er bijvoorbeeld jaarlijks een leuk gezamenlijk uitje mee betalen. Ook zijn er teams die de bedragen schenken aan een goed doel. De meeste meisjes en jongens houden de beloning zelf om er iets leuks mee te doen. De keuze is aan het team zelf.

zwerfafval bingo en speurtocht

Om het opruimen van zwerfafval nog leuker te maken, hebben we een zwerfafval bingo en een zwerfafval speurtocht.

Zwerfafval bingo
Vind jij tijdens het opruimen van het zwerfafval een van de zwerfafvalsoorten op de bingokaart? En stop jij deze in de zwerfafvalzak? Dan mag je deze afstrepen. Wie als eerste alle zwerfafvalsoorten heeft afgestreept is de winnaar. Download de zwerfafvalbingo hier.

Wijkhelden Speurtocht
Neem een zwerfafvalzak, emmer en knijper mee en start met de spannende Wijkhelden Speurtocht. Tijdens de speurtocht ruim je zwerfafval op en leer je meer over zwerfafval. Download de Wijkhelden Speurtocht hier en print ‘m uit voor de volgende opschoonronde.