Informatie voor gemeenten

De Wijkhelden zijn een sympathieke én effectieve manier voor gemeenten om zwerfafval aan te pakken. In dit project lopen kinderen uit groep 3 tot en met 8, én volwassen vrijwilligers wekelijks een opruimronde in hun buurt. Dat is goed voor de deelnemers én goed voor de wijk. In principe kan elke gemeente in Nederland zijn eigen Wijkhelden-project starten. Hoe dat werkt en wat daar bij komt kijken? Dat leest u op deze pagina.

Waarom Wijkhelden?

Het eenvoudigste antwoord is: omdat het werkt! Waar de Wijkhelden zijn, vermindert het zwerfafval zienderogen. En niet één keer, maar elke week opnieuw. Wijkhelden is een zwerfafvalproject dat motiveert om structureel elke week opruimrondes te lopen, het hele jaar door. Dat komt door de goede voorwaarden die we scheppen, maar zeker ook door de beloning die ervoor zorgt dat kinderen gemotiveerd raken én blijven. Bovendien leren kinderen op deze manier al op jonge leeftijd over zwerfafval en wat daar aan te doen is. Zo zijn de Wijkhelden een ideaal, gemakkelijk en heel solide alternatief voor alle losse initiatieven die er in uw gemeente zijn.

Wie worden er Wijkhelden?

De Wijkhelden zijn de inwoners van uw gemeente. Het zijn de kinderen uit groep 3 tot en met 8 die (voor een kleine vergoeding, doorgaans € 2,50 per gelopen ronde) er elke week op uit trekken om afval op te ruimen. Maar het zijn ook de volwassenen die hun avondwandeling of hun blokje-om lopen met een grijper en een afvalzak. Het zijn de mensen die zich inzetten voor hun leefomgeving en daarom met recht echte Wijkhelden zijn!

Hoe pak ik het aan?

Een Wijkhelden-project starten is heel eenvoudig. U vult het contactformulier in en wij bellen u terug. Na een kort telefonisch interview sturen wij u een gedetailleerde begroting. U bespreekt deze begroting in uw organisatie, en na goedkeuring kan het project eigenlijk al beginnen. Snel en eenvoudig.

Wat moet ik doen om het project draaiende te houden?

Bijna niets. Wij hebben een volledig geautomatiseerd systeem dat per direct voor uw gemeente kan worden ingezet. De administratie van de Wijkhelden, de registratie van de looprondes en de financiële afwikkeling is daarmee geheel verzorgd. U stemt het project af met uw afvalinzamelaar om te zorgen dat de benodigde materialen bij de teams terechtkomen en dat de ingezamelde zakken worden opgehaald. Verder hoeft u alleen te helpen het communicatieplan af te stemmen op uw eigen gemeente.

Voldoet Wijkhelden aan Nedvang?

Ja, een Wijkhelden-project voldoet aan de criteria van Nedvang. Deze subsidie van € 1,19 per inwoner is dus in te zetten, zodat het project eigenlijk van begin tot eind gefinancierd is.

Meer informatie?

Wilt u nog aanvullende informatie? Lees over het succes van de Wijkhelden. Heeft u daarna nog vragen, stel ze dan via ons contactformulier.